Lekcije 2018 in obljube 2019

Leto 2018 je bilo zame prelomno leto. Prva redna služba, prvič na letalu, prvič tujina malo dlje, prvič … veliko je bilo prvič (tudi negativnih). Če danes potegnem črto in naredim seštevek lekcij, je bilo to leto izjemno polno v obe smeri. Včasih se mi zdi, da se nekatere lekcije ponavljajo, ampak da vsakič, ko eno usvojim, se pojavi ista, še malo težja, v novi preobleki. Temu rečem, da si napredoval v višji level (leveled up) in je seveda zdaj vse težje, ampak imaš tudi vse potrebne veščine za rešitev.

Lekcije 2018 in obljube za 2019:

1. postaviti sebe na prvo mesto.

Vedno se bodo našli ljudje, ki bodo želeli izkoristiti tvoje talente, prijaznost ali bodo potrebovali kako uslugo. Pomembno je, da ovrednotiš svoj čas in energijo ter ne pustiš, da te v nedogled izkoriščajo. Bodo že preživeli tisti »ne«, pa čeprav ga boš prvič težko izustil/-a. Drugič bo že lažje.  Če pa ne, pa itak nisi njihov terapevt, da bi se ukvarjal s tem in bodo sami razčistili pri sebi (ali pač ne). Pomembno je, da svoje želje, potrebe in vrednote ne pridejo za drugimi ljudmi. Malo sebičnosti ne škodi.

2. iti izven svoje cone udobja.

Reči tisti »ja«, ki te mika že dlje časa, čeprav te je obenem strah neuspeha/zavrnitve. Sprejmi novo nalogo in se potrudi po najboljših močeh. Bo dovolj. Pojdi na izlet. Naredi tisto, kar si že dlje časa obljubljaš. Poskusi nekaj novega. Naredi nekaj utečenega popolnoma drugače.  Običajno to prinese kup notranjega zadovoljstva in nenačrtovanih pozitivnih rezultatov.

3. zaupati svoji intuiciji.

Čeprav se celoten seznam sliši res klišejsko, priporočam poslušanje in občasno sledenje intuiciji, saj je življenje tako precej lažje. Izogneš se zahrbtnim ljudem (ali v interakciji z njimi paziš na svoj hrbet), napačnim odločitvam, slabim ponudbam, medvedjim uslugam … skratka: priporočam! Če ne veš, kako to gre: najlažje se “slišiš”, če sediš v miru (in tišini) in se nekaj vprašaš. Morda se sliši neumno, ampak tudi tu vaja dela mojstra in bo vsakič lažje.

4. zaupati vase.

To spada v isti koš kot zgornja točka. Verjeti v svoje talente in zmožnost jih uporabiti. Verjeti v tisti glasek, ki pravi »zmoreš; to znaš; obvladaš« in ne tistemu, ki pravi »nima smisla; vsi drugi so boljši; itak nimaš pojma«.

5. spustiti vajeti.

Ta je najtežja. Pustiti, da se stvari odvijajo same in se obenem ne gristi, psihirati ali žreti, kak bo rezultat. Itak kar bo, bo. Takrat boš že še rešil/-a po svojih najboljših močeh. Žretje in delanje scenarijev v glavi pa ni še nikoli prineslo nobene pametne rešitve, samo anksioznost.

6. spustit blizu in pustiti daleč.

To pa je umetnost sama po sebi: ugotoviti, kateri ljudje so vredni zaupanja in jim dati šanso s tem, da jih pustiš blizu. Pa tudi ugotoviti kateri so tisti, ki si tega ne zaslužijo in jih pustiti na svojem mestu, kljub sladkim besedam in praznim obljubam. To je, priznam, celoživljenska lekcija, ki se jo učim vsakič znova.

Pa ti? Si ponosen/-a na svoje dosežke v 2018?

Do naslednjič,
Helena

3 komentarji Dodaj komentar

  1. DRB pravi:

    I am sure thiѕ article has touched aⅼⅼ the internet visitors, its really reaⅼly pleasant post on buildіng up new web
    site.

    1. helena.milost pravi:

      Thank you.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja