Obisk Budimpešte

Se vam je kdaj zgodilo, da bi obiskali neko mesto in ostali očarani? No, meni se to dogaja pogosto, pravzaprav redno ob obisku tujih (in domačih) mest. Tudi obisk Budimpešte me je očaral kljub nekaj ne preveč posrečenih pripetljajev (Murphy pač) in občasno deževnemu vremenu. Pa kaj naj, tudi tako se zgodi na potovanjih in izletih. Včasih pač stvari ne gredo čisto po planu in potem je na tebi, kako to vzameš in ali ti to pokvari dan/teden/mesec/leto/lajf in dopust.

No, meni ni pokvarilo nič, malo sem prespala in šla dalje. V spominu pa mi je ostale čudovita arhitektura, zgodovina, umetnost, parki in predvsem žuranje.

Priznam, nisem več nek strašen žurerski tip oz. vsaj tako sem mislila, dokler nisem zažurala v Budimpešti v enem izmed ruin bars (bari in diskoteke urejeni v zapuščenih stavbah), ampak Budimpešta pa me je res sezula. Odštekana diskoteka na 4 nadstopjih? Vsak del s svojim stilom glasbe? Mladi, malo manj mladi in stari vsi na enem kupu, ki plešejo ob istem ritmu? Ja, hvala? Gremo še enkrat?

Skratka, v Budimpešti sem ugotovila, da ni stvar v tem, da mi ni do žura, ampak predvsem do tega, kakšna je ta žurka in s kom žuram.

No, pa da se vrnem k mestu. Mesto je precej veliko, vendar se da center brez večjega problema prekolesarit (prepešačit malo težje) ali prefurat na elektičnem skiroju (ki jih imajo malo morje na izposojo preko aplikacije). Tudi javni prevoz je super urejen in ugoden. Midve sva uporabljali kar svoje noge in hop on hop off bus, da sva vmes slišali še kakšno zgodovinsko razlago.

Torej, kaj sploh lahko doživiš v Budimpešti?

Dejansko karkoli, kar si zaželiš. Budimpešta ima namreč skoraj toliko prebivalcev, kot cela Slovenija in zato ima raznoliko ponudbo, primerno za vse okuse. Tako si lahko ogledaš celo goro super muzejev, lahko se sprehajaš po parkih, občuduješ čudovito arhitekturo in ulično umetnost.

Imajo namreč veliko grafitov čez celo stavbo. Lahko greš športat na razgledno točko nad Budimpešto, ki je nekako tako, kot vzpon na naš Rožnik. Lahko poskušaš lokalno kulinariko, uživaš na kavicah in se namakaš v njihovih znanih toplicah. Lahko obiščeš živalski in botanični vrt. Lahko greš tudi hribolazit (dejansko), se povzpneš z vzpenjačo na grad ali si preprosto narediš dan po svojih željah in občutkih.

Kaj bo pa meni najbolj ostalo v spominu?

Vožnja po reki Danube in razgled na osvetljeni Parlament pozno zvečer, park pri Gradu Vajdahunyad s čudovitimi gotskimi stavbami (obožujem gotsko arhitekturo!) ter ruin bars.

Budapest Parlament

Kaj pa ti, si že obiskal/-a Budimpešto? Kaj ti je najbolj ostalo v spominu?

Do naslednjič,
Helena

2 komentarja Dodaj komentar

  1. Tamara Skušek pravi:

    Bravo Helena, krasen zapis in oh, fotografije! <3

    1. helena.milost pravi:

      Hvala Tamara! 🥰

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja