Obisk Phuketa, Tajska

Saj vem, da naj bi koval železo dokler je vroče, ampak včasih je težko pisati o čudovitem dopustu enkrat, ko je že minil. Od tega je zdaj že nekaj časa in končno sem spravila na kup vsa doživetja s fotografijami.

Z Natašo sva odšli na Tajsko za približno 14 dni. Od tega je bilo 6 ur potovanja do letališča v Milanu, 12 ur direktnega leta do Bangkoka (+ vso čakanje za vkrcanje in check in), lovljenje še enega leta do Bangkoka in let (2 uri), vožnja z minibusom do apartmaja (2 uri; ker nas je voznik peljal še na turistični “ogled” agencije z izjemno dragimi izleti). Torej skupaj nekje 24h za prihod na destinacijo. Ampak veš kaj? Vredno je bilo!

Začela bom na začetku in naredila nekaj različnih objav na temo Tajske. Ta bo za Phuket, druga za Bangkok in tretja samo za lokalno kulinariko.

1. Kata Beach

Najina prva destinacija je bila Kata Beach. Ta je znana po lepih plažah, dobri hrani in ne preveč divjemu nočnemu življenju. Idealna je za ljudi, ki imajo radi plaže, z veseljem odkrivajo lokalne znamenitosti in kulinariko ter jih nočno življenje ne gane preveč.

Bivale sva v Aspasiji, ki je le nekaj minut peš od plaže. Tako jo tudi oglašujejo. Česar pa ti ne povejo je, da je Aspasia na vrhu hriba in moraš nekaj časa hribolaziti po strmem pobočju in vročini, da sploh prideš nazaj iz plaže. To ali pa plačaš neko absurdno vsoto za eno minutno vožnjo s tuk tukom. Pa vendarle je bil razgled vreden vsega naprezanja, bazeni so bili čisti in zaposleni prijazni (pa čeprav se včasih nismo najbolje razumeli zaradi pomanjkanja znanja angleščine). Velik plus je bil tudi, da sva imeli ogromen apartma, razgled na plažo in skoraj nobenega soseda na spregled.

Aspasia phuket pool

Tu sem tudi praznovala svoj rojstni dan (oziroma začela s praznovanjem).

Kaj pa plaža na Kata Beach?

Plaža je lepa, ampak ne preveč čista. Pesek je poln zakopanih smeti (večinoma so to vrečke in kosi plastike), ampak kljub temu sva uspeli narediti nekaj lepih slik. Kata Beach je super, če ti je všeč dopust z možgani na off. Uživaš lahko v plavanju, sončenju, pitju kokosa, nakupovanju, surfanju, SUP-anju, potapljanju ali v izletih z ladjico.

Dejstvo pa je, da je v Phuketu ni nič bleščeče čisto. Umazanija je povsod, ob plaži so smeti in nasploh čistoča ni na nivoju, kot smo jo navajeni. Tudi koši za smeti so praktično suho zlato in je zato lahko to kar velik šok, če imaš rad naravo, recikliraš in poskušaš živeti po principu “zero waste”. No, v Phuketu lahko na to pozabiš. Če ne drugega zato, ker piješ vodo iz plastenk (nujno!) in ker za vsako stvar ali hrano dobiš plastično vrečko.

Ker sva imeli težavo z apartmajem v Aspasiji, nama je Nataša uredila premestitev (#girlboss) v Sunset Plaza. To je 15 min oddaljen apartmajski kompleks od Kata Beacha. Še dobro, da sva tukaj ostali samo en dan, saj je kompleks tik nad 4-pasovnico in prečkanje le-te je praktično samomor. Sicer pa je bil apartmajski kompleks prav simpatičen in nama ni prav nič manjkalo.

2. Monkey Hill – Opičji hrib

Najina naslednja destinacija je bila zelo blizu opičjega hriba – Monkey Hill.

Bivali sva v lepem varovanem kompleksu apartmajev z bazenom v atriju in na strehi. Tu sva končno tudi najeli motor. Najem motorja se na Phuketu izjemno splača in je dejansko najcenejši način prevoza. Taksiji so dragi, z vozniki tuk tukov lahko barantaš (ampak se vseeno ne splačajo preveč), najem motorja pa je praktično zastonj proti ostalemu. Plačali sva 200 bahtov ali 5,5 € na dan (namesto 100 €+ za taksije).

Najin prvi izlet z motorjem je bil ogled opic na Opičjemu hribu. Na slikah so opice izjemno simpatične, ampak v resnici hitro vidiš, da so to divje živali in se temu primerno obnašajo. Zato ti niti na kraj pameti ne pade, da bi se opic dotaknil, kaj šele pobožal. Na dnu hriba, kjer sva parkirali, je bila tudi ogromna tabla s slikami, kaj vse prenašajo opice. Poleg grozljivih ugrizov, so bile tam slike okužb s tetanusom, tuberkolozo, hepatitisom A, hepatitisom B, … Skratka, že začetek je obetal. Od tu sva se napotili dobra 2 km peš v hrib v največji vročini. Višje kot sva šli, več opic sva videli. Na poti sva videli tudi divje pse, ki so občasno lovili opice. Če odmislimo konstanten adrenalin zaradi kopice divjih opic, ki te nadlegujejo, je bil to lep športni dan.

3. Big Marble Buddha – Veliki Buda

Najina naslednja destinacija je bil Veliki Buda na vrhu Nakkerovih hribov. Do tja sva se odpravili z motorjem. Na tem mestu moram povedati še kako izgleda vožnja motorja na Phuketu. Vsi vozijo po levi (torej obratno od nas) in potrebuješ nekaj časa, da se sploh navadiš. Njihov promet je divji. Divji! Motorji prehitevajo avtomobile po levi in desni in vsa pravila, ki veljajo pri nas, pri njih odpadejo. Čisto običajno je, da prehitiš kolono avtomobilov po delu ceste, kjer naj bi pešci hodili in se postaviš na začetek le-te. Seveda nisi edini, saj je na začetku te kolone cela gruča motoristov, kar sploh nobenega ne moti. Čelade so tudi bolj modni dodatek in niso obvezne. Videle sva že po 3-4 ljudi na motorju (vključno z dojenčkom), seveda brez čelad ali motoristične opreme. Skratka, zanimivo.

Ceste so vse od običajnih dvopasovnic do 6 pasovnic ali več in ni prijetno, če zapelješ kam, kamor ne bi smel, ker ne razumeš tajsko. Zato je obvezno imeti kak Google maps in prenos podatkov. Sicer pa je bila vožnja po Phuketu bolj ali manj lepa izkušnja. V vsem tem času nisem videla ene nesreče na cesti in tudi nobenega “road ragea” (neobzirnosti na cesti).

Tempelj Velike Bude me je povsem očaral in je definitivno nekaj za doživeti. Pusti te polnega spoštovanja do drugačne kulture in polnega miru. Priporočam.

Na poti nazaj iz templja sva se ustavili pri slonih. Namreč ob poti na vrh hriba je bilo kar nekaj postajališč s sloni. Te si lahko nahranil, jahal, kopal … skratka, kar si želel. Z Natašo sva se odločili, da bova slone samo nahranili, saj je dresura slona za ježo precej kruta. Tako sva, recimo da izbrali manjše zlo. Sloni so bili siti za 5 min in midve navdušeni nad lepoto teh bitij.

3. Patong

Največji žur plac Phuketa. Sem sva šli pogledat nočno življenje na Phuketu. Tu je ogromno barov s plesalkami ob drogu, lady-boyev in spremljevalk (ali working ladies). Ogromno je ljudi, ki te vabijo na njihov šov (ponavadi ping pong show) ali v lokal s (pol)golimi plesalkami. Lokacija je super, če imaš rad žur, saj je tukaj ena največjih diskotek na Phuketu.

Nekaj nasvetov za mirno počitnikovanje:

 • Nasploh so na Phuketu ljudje izjemno prijazni in ustrežljivi. Včasih lahko to deluje, kot da imajo nekaj za bregom, ampak nimajo! So res samo izjemno prijazni. Tako, da je bivanje in počitnikovanje tu res lepa izkušnja.
 • Mirne duše lahko pustiš torbo z vsem na plaži te ne bo nihče (od lokalcev) okradel. Namreč budizem verjame v karmo in spoštljivost, kar je osvežujoča izkušnja po Evropi.
  *Vendar vseeno po pameti. Vedno se lahko zgodi, da se najde kakšna izjema.
 • Če boš odšel/-a na Phuket ali na Tajsko, priporočam aplikacijo Grabb. To je Azijska različica Uberja. Brez nje bi marsikdaj plačali precej več za prevoz, kot bi bilo to potrebno.
 • V vsakem primeru pa si ob izstopu iz letališča omisli njihovo SIM kartico za prenos podatkov, če boš tu ostal/a dlje. Namreč wi-fi je res čisto povsod, ampak zaklenjen.
 • Če potrebuješ zemljevid, priporočam Google Maps (če imaš prenos podatkov), sicer pa Maps.me, ki ne potrebuje prenosa podatkov.

Za konec te že predolge objave, bom s teboj delila še:

5 stvari, ki jih moreš doživeti na Phuketu:

 1. Pojdi na masažo. Masaže so na Tajskem skoraj zastonj (okoli 250 bahtov ali 7 € za enourno masažo). Lahko si privoščiš tipično Tajsko masažo, masažo z olji ali meni najljubšo, masažo stopal in nog.
 2. Izposodi si motor. To je doživetje že samo po sebi in tako lahko obiščeš praktično vse kotičke Phuketa.
 3. Privošči si dan za možgane na off. Pojdi na plažo in uživaj v brezdelju.
 4. Spoznaj lokalno kulinariko na tržnicah.
 5. Uživaj! Kamorkoli že greš, uživaj, saj si na dopustu!

Do naslednjič,
Helena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja