Obisk Ptuja

Naša prelepa Slovenija skriva kar nekaj skritih (in malo manj skritih) draguljev. En izmed njih je zagotovo Ptuj. Ta ponuja čudovite razglede, dobro kavo in ogromno zanimive zgodovine.

Na Ptuj sem se odpravila na krajši izlet. Imela sem na razpolago nekaj uric in se odločila, da bi lahko raziskala stari center in grad. Na koncu mi je žal zmanjkalo časa za bolj natančen ogled starega mestnega jedra (in recimo povzpetja na mestni stolp), saj me je grad popolnoma prevzel.

Ptujski grad

Ptujski grad leži 5 minut hoje od starega mestnega jedra. Torej, če greš na kavo v center, ti priporočam, da se sprehodiš še do gradu. Če ne zaradi drugega, zaradi prelepega razgleda.

Dandanes je grad restavriran. V pritličju je glasbena soba, kjer si lahko ogledaš različna glasbila in odkrivaš, kako zvenijo različne velikosti cevi orgel. To je res zabavno, sploh za otroke in tiste ta velike, ki nas take stvari zabavajo. Del pritličja zaseda tudi soba z orožji, ki si je nisem ogledala, saj mi je zmanjkalo časa.

Prvo nadstropje je res vredno ogleda. Tu so restavrirane sobe s pohištvom. Medtem, ko se sprehajaš skoznje, si lahko prav predstavljaš, kako so nekoč živeli in občuduješ veščino tistih, ki so vse to ustvarili.

Zadnje nadstropje gradu je galerija. Tu si lahko ogledaš različna dela, večinoma z versko tematiko. Skoraj bi pozabila omeniti: tudi ob vhodu v grad, kjer kupiš vstopnico, si lahko ogledaš razstavo. Ob mojem obisku je to bila razstava o zgodovini pustnih šem in razstava različnega nakita skozi zgodovinska obdobja.

Za ogled vsega potrebuješ približno dve uri. Če podrobno bereš opise ali se dolgo zamotiš pri orglah, tudi več.

Ptuj castle

Po ogledu gradu sem odšla še na kavo v center in tako zaključila svoj obisk Ptuja.

Torej, če imaš prost dan in ne veš, kaj bi sam s sabo, ti priporočam obisk Ptuja. Lahko si ogledaš stari mestni center in grad ter tako preživiš zabaven dan. Če imaš pa še kaj časa odveč, si lahko ogledaš še katero drugo ptujsko znamenitost.

Do naslednjič,
Helena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja