Obisk Zagreba

Zagreb. Le kdo ne pozna Zagreba? Je super mesto, če rad/-a posedaš s prijatelji ure in ure ob dobri kavi/pivu in imaš urico ali več časa, da se zapelješ malo čez mejo spremenit okolje. Odličen je tudi za dober žur, hude bejbe/tipe (tako pravijo) in ogromno kulturne dediščine.

Zagreb

V Zagrebu sem bila pet dni. Dopoldnevi in del popoldneva so bili rezervirani za uvajanje, ostalo sem imela prosto. V tem času sem se dodobra nasprehodila po mestu in ga raziskala.

V tujih mestih grem rada pogledati “must see” znamenitosti in nato raziskujem po svoje, če le čas dopušča. Tako ne zamudim pomembnih in zanimivih lokacij in odkrijem še kaj novega. Win-win situacija.

Strogi mestni center

Mestni center je razdeljen na zgornje in spodnje mesto. V zgornjem mestu so nekoč živeli aristokrati in bogataši, v spodnjem pa kmeti in obrtniki. Dandanes je to vse povezano, nekoč pa je oba dela ločevalo obzidje. Pogosti so bili tudi medsosedski spori z vojskovanji.

Zgornje mesto nudi čudovit razgled na celotno mesto (vidi se tudi Novi Zagreb) in tu je tudi najbolj slavna zagrebška cerkev – cerkev sv. Marka.

Med svojim bivanjem v Zagrebu sem si uspela ogledati zgornji in spodnji del centra, katedralo, vse mogoče parke v bližini trga Josipa Jelačića, art park, botanični vrt in park Bundek.

Katedrala je dih jemajoča. Škoda je le, da je del nje v obnavljanju odkar prebivalci pomnijo.

Art park

Art park je simpatičen park v starem delu mesta. Običajno se tam odvijajo dogodki in je poln življenja, vendar nisem zadela pravega termina za to. Vseeno sem si uspela ogledati razstavo slik v tunelu ob art parku. Nekoč so bili ti tuneli tudi hud žur plac, ampak dandanes so to bolj ali manj samo prehodi in galerije. Kljub temu je občutek čisto nor, ko hodiš po tunelu pod mestom.

Botanični vrt

Botanični vrt je nekaj, kar si je vredno ogledati. Je samo 5 min peš od glavne železniške postaje in je odprt čez celo leto (paziti je potrebno le na urnik). Tu si lahko ogledaš različne vrste dreves in rož ali pa si le privoščiš oddih od mestnega vrveža. Priporočam!

Bivala sem v delu Zagreba, ki se imenuje Sopot. Zelo blizu je tudi park Bundek, ki je odlična lokacija za sprehajanje psa, tek, športanje, druženje s prijatelji ali samo sproščanje ob jezeru.

Če ti je všeč arhitektura, zgodovina in narava, je to mesto zate. Če imaš rad/-a dobro kavo in hrano, je to mestu tudi a must see. Tudi če rad/-a dobro zažuraš je to top lokacija, saj je nenazadnje Zagreb mesto s 801.349 prebivalci in lahko zato tu najdeš nekaj za vsakogar. Meni so bile najbolj všeč zanimive stavbe po centru, prijazni ljudje in predvsem obilje parkov po celem mestu. Aja pa res dobra kava, ki sem jo pogrešala na Tajskem.

Imela sem se res dobro in upam, da Zagreb nekoč ponovno obiščem z namenom ga dodobro raziskati in uživati.

Do naslednjič,
Helena 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja