Toksičnost ali kako jo prepoznati v odnosih – nadaljevanje

Prejšnjič sem govorila o tem, kako prepoznati toksičnost in toksične odnose. Tokrat pa imam še nekaj napotkov, kako naprej, ko ugotoviš, da ti je to še preveč znano.

1. Meje, meje, meje!

Zavedaj se svojih meja in jih upoštevaj. Ne pusti, da te toksična oseba povozi s svojimi željami in zahtevami, pa čeprav bo poskusila vse mogoče taktike in manipulacije, da bi ji uspelo. Ne daj se!

Postavljenje meja ni stvar zamer ali manipulacije. Ne pomenijo nujno zaključka odnosa. Nastanejo iz točke moči in poguma ter pomagajo ljudem, da točno vidijo, do kod lahko sežejo.

2. Bodi prijazen/-a.

Samo zato, ker je toksična oseba nesramna ali prikriva/zavaja, to še ni dovolj dober izgovor, da jo posnemaš. Ravnaj se v skladu s svojimi standardi in moralnimi vrednotami.

3. Ne zaupaj ji osebnih stvari.

Pričakuj, da bo vse zaupano na 4 oči ponovljeno drugim v negativni luči. Ne ogovarjaj sodelavcev, strank ali prijateljev. Ne deli skrivnosti, ki bi rad/-a, da ostanejo skrivnosti. Vse, kar se ti dogaja doma oziroma na osebni ravni zadrži zase (povej prijateljem, ki jim lahko zaupaš).

4. Ne podpiraj negativnosti,

saj je izjemno hitro nalezljiva. Če preživiš ure in ure s toksično osebo, ki jamra in tarna o vsem mogočem, se boš hitro počutil/-a kot izžeta cunja in se nalezel/-a te negativnosti. Ne trudi se, nič ne bo razvedrilo toksične osebe, saj obožuje biti v vlogi žrtve. Svoje sočutje in nasvete prihrani za tiste, ob katerih se počutiš boljše in ne slabše.

Kaj pa, če se gre za toksično delovno okolje?

Toksično delovno okolje prepoznaš, če se slabo počutiš ob misli na službo – ti je slabo, te boli želodec, imaš glavobol(e), slabši imunski sistem, si pod nenehnim stresom, se ne moreš osredotočiti, si depresiven ali imaš samomorilne misli (v takem primeru morda poišči tudi strokovno pomoč).

Torej, kaj narediti v takem primeru?

 • Če je mogoče, si najdi enega ali dva dobra prijatelja v službi, ki jim boš lahko zaupal/-a.
 • Vodi evidenco vseh dogovorov. Zaščiti se pred toksično osebo (sodelavci, šefom, strankami) tako, da imaš vse črno na belem. Vse, kar ste se ustno dogovorili potrdi z e-pošto. Torej po dogovoru napiši e-pošto z dogovorjenim in prosi za morebitni popravek, če je prišlo do nesporazuma. To ti bo pomagalo v prihodnosti, če bo toksična oseba lagala oziroma, da do laži ne bi prišlo.
 • Ne ogovarjaj (nikogar) in ne sodeluj pri ogovarjanju drugih. Osredotoči se na svoje delo.
 • Poišči nekaj pozitivnega v svoji službi. Karkoli. Morda je to odlična referenca, super izkušnja, odlično delo …? Najdi nekaj pozitivnega in se na to osredotoči.
 • Ravnovesje med službo in domom. Če se ti zdi, da se cel dan (in tvoje življenje) vrti okoli službe, postavi nekaj mej. Pojdi na malico, ne nosi dela domov, imej prijateljstva izven službe in ne deli preveč osebnih informacij s sodelavci.
 • Ostani ti ti. Ne žrtvuj sebe, da bi preživel/-a v toksičnem okolju.
 • Če ne pomaga nič in s strahom/slabostjo hodiš v službo vedi, da obstaja ogromno drugih služb. Podaj se v lov za novo.

Kaj pa, če si v zvezi s toksično osebo?

 • Čestitke, zavedaš se, da ni vse čiso ok!
 • Pogovori se. Lahko se zgodi, da ljubljena oseba ne ve, da ti povzroča toliko bolečine in stresa. Poskušaj se pogovoriti in najti nekaj rešitev.
 • Začni si pisati dnevnik počutja. Vsakič, ko se dobiš z dragim/drago, si zapiši svoje počutje in misli (o sebi). Zapisuj nekaj časa in preberi napisano. Če je večina negativna in se po druženju počutiš slabše (brez energije, s slabšo samopodobo), veš, da si v toksičnem odnosu.
 • Poskrbi zase. Zdaj je pravi čas, da se pocartaš in si pokažeš, da se imaš rad/-a. Pojdi na sprehod, začni z meditacijo, pojdi na tisti tečaj, ki si že nekaj časa obljubljaš, začni (ponovno) športati, pojdi na masažo … skratka, poskrbi tokrat najprej zase in naredi vse, da ponovno začutiš mir v svojem življenju.
 • Odidi. Če nič drugega ne pomaga in je to odnos, ki ti greni življenje, odidi. To ne pomeni obupati nad odnosom, ampak imeti sebe toliko rad, da se postaviš na prvo mesto. To ne pomeni, da bo lahko. Vedno je težko in vedno je za to potreben pogum. Na koncu je vredno.

V razmislek:

Včasih nas pojem zvestoba lahko zmede. To je izjemno močan pojem in marsikdaj tudi razlog, da ljudje ostajajo v toksičnih odnosih. Vendar, ko pride zvestoba v paru z zmanjšanjem vrednosti sebi, to ni več zvestoba, ampak podrejenost.

Upam, da vam je ta seznam pomagal. Do naslednjič,
Helena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja