Toksičnost ali kako jo prepoznati v odnosih

 tóksičen

-čna -o prid. (ọ́)
1. nanašajoč se na toksin: toksične bakterije / toksično obolenje 
2. knjiž. strupen: toksična snov; tolikšna doza zdravil je toksična / toksične lastnosti / toksične poškodbe poškodbe zaradi zastrupitve

Toksičnosti – ta beseda je izjemno popularna zadnje čase. Toksična hrana (od katere potrebujemo detoks), toksični odnosi, toksična delovna mesta, toksično okolje, toksični ljudje.

Pa jo znaš prepoznati?

Definicija iz SSKJ-ja nam ne pomaga najbolje, kar se tiče toksičnosti v odnosih, zato pa bom nekaj svojega znanja delila kar jaz (in nekaj polstrokovnih člankov).

Kot sem že napisala v objavi Lekcije 2018 in obljube 2019, je bilo lansko leto prelomno tudi kar se nekaterih odnosov tiče. Odstranila sem se iz nekaterih ne preveč zdravih odnosov in nekateri so odšli kar sami (seveda po dramatičnemu kazanju s prstom). Vendar se ne začnejo vsi toksični odnosi, kot toksični. Kje pa. Nekateri se začnejo kot nekaj lepega, kot vzajemna opora. Potem pa se včasih zgodi življenje in se ljudje spremenimo (ne pustimo več, da hodijo po nas) ali se spremenijo drugi (morda pa se samo pokažejo v pravi luči). Včasih je kombinacija obojega, je pa dejstvo, da nejasna komunikacija in slabe meje pripeljejo do marsikaterega slabega odnosa.

Kako jih prepoznamo?

Toksični odnosi so lahko med sodelavci, partnerji in prijatelji. Ker sem jih v življenju doživela na vseh mogočih področjih in imam že malo razvitega občutka za take ljudi, delim s teboj nekaj napotkov, kako jih sploh prepoznati.

1. Drama, drama, drama!

So kot magnet za dramo. Dogajajo se jim najbolj neverjetni scenariji, okoli njih je kaos in še več drame (pa seveda sami niso nič krivi za to, čeprav jo potihem obožujejo).

2. Svet se vrti okoli njih.

Nenehno morajo biti v centru pozornosti. Tipičen primer ljudi, ki “sodelujejo v dialogu” samo zato, da slišijo svoj glas. In ti? Stranski lik. Vsak pogovor se mora nujno vrteti okoli njih in če se ne, poskrbijo, da se hitro menja tema.

3. Obožujejo ogovarjanje (tudi tebe).

4. Kritika je njihov materni jezik (predvsem do tebe)

Nikoli ni nič kar narediš dovolj dobro, vsi tvoji dosežki so brezzvezni (oni bi to znali boljše), nikoli te ne pohvalijo ali podprejo.

5. Nenehno tekmujejo s tabo.

6. Lažejo.

Ujameš jih na malenkostih ali pa sploh ne in se samo dejstva ne ujemajo. Običajno si izmislijo še eno neprepričljivo zgodbico.

7. So izjemno potrebni pozornosti

Če imaš srečo si dobil/-a novo “punco/fanta”, ker so ekstremno needy in clingy (potrebni pozornosti). Če jim ne odpišeš/se javiš/si na voljo v isti sekundi je hitro ogenj v strehi.

8. Za vse so krivi drugi.

Za vse svoje težave krivijo druge in so večna žrtev.

9. O drugih nimajo nič lepega za povedati.

10. So mojstri manipulacije.

Vedno dosežejo svoje, pa čeprav te v to prepričajo z vzbujanjem slabe vesti.

11. Si dober, samo ko kaj rabijo, če kaj rabiš ti, običajno niso na voljo.

12. Nikoli nisi dovolj.

Moraš se nenehno dokazovati (da si jih vreden) z grandioznimi dejanji (recimo moraš izbrati prijateljstvo z njimi in ne z nekom drugim ipd.).

13. Po interakciji z njimi si izžet in izčrpan.

Se ti kakšna točka sliši znana? Naslednjič s tabo delim, kako postopati v toksičnih odnosih.

P. S. Pa ne pozabi, noben odnos ni črno-bel, ampak je pomembno ovrednotiti (obojestranski) vložek vanj.

Naslednjič nekaj več o tem, kaj narediti, če si sredi toksičnega odnosa.

Do naslednjič,
Helena

En komentar Dodaj komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja